Intalnire cu Nora Iuga la miezul noptii

23 mart.

Nonconformista si plina de viata, asa cum am aflat-o miercuri, de Ziua Mondiala a Poeziei, parca o vad pe Nora Iuga lansandu-si cartea intr-o locatie mai putin  obisnuita, la o ora si mai putin obisnuita. De data asta insa, este vorba doar de emisiunea „Maratonul de Jazz si Poezie” care se difuzeaza la noapte, de la 12, pe TVR 2, printre ai carui invitati se numara si poeta.  Intrebata care este ritualul ei de a scrie de catre Dana G.Ionescu de la Adevarul, Nora Iuga a raspuns:

„N-am niciun fel de ritual, nici la iubit, nici la mâncat, nici la toaleta zilnică, nici măcar de sărbători. Ritualul e rutină, obişnuinţă, dogmă. Eu am chef, nu am ritual.”

Cred ca un astfel de creator  merita sa iti dai (putin) programul peste cap, sa iesi in oras mai tarziu sau sa nu mai iesi deloc. Ii vei auzi replicile pline de savoare, intelepciune si ironie (in dialogul sau cu Dan Mircea Cipariu) despre singuratate si senectute si  o vei auzi recitand (convingator, cuceritor) cateva dintre creatiile sale care m-au facut sa iubesc poezia. Ii vei putea auzind recitand si pe Ioan Es. Pop, Florin Iaru, Gabriel Chifu si Ioan „Muri” Muresan. „Poezia este mai importanta pentru cei care nu citesc poezie decat pentru cei care citesc poezie. Pentru omul obisnuit, care se aseaza seara, in pat, langa femeia lui si o imbratiseaza. Si nu stie ca poezia din el este cel care genereaza acest gest”, a spus la un moment dat acesta din urma.

Gazduita de Mike Godoroja, Florian Lungu si Dan Mircea Cipariu, emisiunea include si momente muzicale de jazz si blues cu Mircea Tiberian si Mike & The Blue Spirits.

Mai multe detalii despre „Maratonul de Jazz si Poezie” din aceasta noapte (12.oo), gasiti aici.

 

Iti mai recomand sa citesti un interviu minunat cu Nora Iuga, publicat in Formula AS,  aici.

Lasă un comentariu