O cina ca la Muntele Athos

30 Apr

E prea neasteptata, prea „exotica” vestea primita astazi, pentru a nu ti-o impartasi🙂 !  Ca si mine, in mod sigur ai auzit de Muntele Athos si de pelerinajele care au loc acolo. Ceea ce poate nu stiai – eu sigur, nu, este ca acesta este un paradis al gurmanzilor. Imi vei da dreptate afland ca, printre specilitatile locului, se numara supa de caracatita, salata cu crithmum maritimum, cod cu dovlecei si halva din gria cu fructe din padurea lui Aristotel. Pestele si fructele de mare de la Muntele Sfant sunt recunoscute pentru gustul lor deosebit, datorat apelor adanci,  curate si strabatute de curenti marini purificatori. Au cel mai mare continut de sare din toate marile Greciei si sunt bogate in plancton si hrana curata, deoarece in golf nu se varsa rauri sau fluvii care sa tulbure echilibrul compozitiei apei.

Bucataria Muntelui Athos este speciala si unica in lume. Dieta celor 1500 de calugari are la baza  preparate vegetale si  preparate din peste. Nu e de mirare ca monahii se imbolnavesc rar si traiesc mult. Modul in care gatesc mancarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din gradinile si de pe dealurile Muntelui Sfant.  

Preparatele enumerate mai sus vor putea fi degustate vineri, 4 mai, incepand cu ora 19, la Grand Hotel Continental. Ele vor fi stropite cu vin biologic de la viile  Athosului, purtand marca Mylopotamos si gatite de calugarul

Epifanios Mylopotaminos, cel mai cunoscut bucatar al celor 22 de manastiri ortodoxe de la Muntele Athos si autorul singurei carti de bucate a acestui loc binecuvantat.  Monahul va prezenta  traditiile gastronomice ale Muntelui Athos si va binecuvanta preparatele servite mesenilor.

2 Răspunsuri to “O cina ca la Muntele Athos”

  1. Johann 30 Aprilie 2012 la 9:21 PM #

    Era interesant daca se facea o analiza cu privire la cati bani au luat calea Muntelui Athos de a lungul istoriei Romaniei..

    • prinorasulbucuresti 30 Aprilie 2012 la 9:22 PM #

      nu cred ca analiza respectiva ar fi avut relevanta pentru subiectul post-ului. Cu alta ocazie🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: