Sa inceapa dansul

30 sept.

Astazi, despre performance-urile sustinute de cativa dintre artistii de top  de la eXplore dance festival #6. Dupa ce i-am cautat pe youtube, si am vizionat cateva filmulete, am ales sa-i prezint in ordinea preferintelor personale si nu neaparat in ordinea urcarii pe scena.

Meg Stuart este interesata de modul in care familia si educatia isi pun amprenta asupra personalitatii individului, de felul in care acesta isi structureaza si creeaza mai tarziu lumea in care traieste.  Crede ca oamenii au nevoie de intensitate si de sacralitate in viata lor. „Au nevoie sa sacralizeze o bucata de timp a fiecarei zile, ceea ce nu e usor”, declara coregrafa intr-un interviu publicat pe Youtube.  La Bucuresti, pe 8 octombrie, Meg Stuart aduce un spectacol in care se joaca cu cliseele feminitatii: soft wear.  Fiecare miscare din acest solo propune un corp diferit:

Tot pe 8 octombrie, incepand cu ora 19.00 Meg Stuart va prezenta la MNAC si Signs of Affection, creat in 2010 pentru festivalul ArtCena din Rio de Janeiro, care i-a fost si sursa de inspiratie pentru acest performance. 

Meg Stuart urca pe scena de la MNAC si pe 5 octombrie, in cadrul spectacolului the fault lines, alaturi de Philipp Gehmacher. Coregrafia este sustinuta de creatia video-designerului berlinez Vladimir Miller. Ceea ce incepe ca interactiune fizica, avanseaza aproape imperceptibil catre o instalatie video stranie si fascinanta.

Meg Stuart se va reintalni la eXplore, de data asta doar in culise, cu canadianul  Benoit Lachambre.

Benoit Lachambre vine la eXplore pe 16 octombrie, alaturi de Cullberg Ballet (Suedia), cu spectacolul JJ’s voices. Un spectacol pe care nu vrei sa-l ratezi, mai ales in cazul in care iti place Janis Joplin, a carei muzica este coloana sonora a spectacolului si, totodata, sursa de inspiratie.  Benoit Lachambre semneaza scenografia, coregrafia si costumele.  Pentru artist, provocarea a fost aceea de a reda intenstitatea (din nou:)) si pasiunea vocii cantaretei prin miscari de dans. Lachambre spune ca nu a creat nici macar un singur pas de dans, ceea ce pentru balerini a fost un pic ciudat. S-au lucrat structurile miscarilor de dans, starile de expresie, conceptul senzatiilor transmise.

eXplore dance festival #6 incepe maine, la ora 19, la MNAC cu spectacolul 1: Songs sustinut de Nicole Beutler. Un solo sub forma unui concert, un exercitiu existential pentru corp si voce. Nicole este corgraf, curator si performer. Creatiile sale se situeaza la intersectia dintre dans, performance si arte vizuale.

Si tot maine seara. Peter Van den Bosch, cu Electroluminescent Wire,  de la 22 la MTR, urmat de CINEDANS, la 22.30.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: