Pledoarie pentru iubire

26 ian.

Abia aseara am vazut „Requiem for a dream”. Un film care are deja 11 ani si care vorbeste despre dependenta.  Despre cat de nociva poate fi ea, indiferent se manifesta prin droguri sau …televizor. In final, rezultatul e acelasi: distrugerea individului. Sa luam personajele pe rand. Mai intai mama, interpretata de Ellen Burstyn. Pensionara. Afirma despre sine ca este „batrana si singura’. Sot decedat. Punctul central al apartamentului in care locuieste si al existentei sale este televizorul, in fata caruia isi petrece cea mai mare parte a timpului.  Iubita, Marion. Putin  trecuta de pragul adolescentei. Parinti absenti. Ar putea fi un designer talentat. Insa prefera sa consume droguri.

„De ce esti supărata pe părintii tăi? Adică… îti dau totul.|Îti dau un apartament…fac orice pentru tine.|- Totul este bine, stii. Este bine. Doar că…nu astept bani de la ei. Stii?|Asta-i tot ce pot oferi.De ce nu ai plecat de la ei?
Cum să fac asta?” Dialog intre Marion si Harry

Harry, fiul si iubitul. Se injecteaza in vena. La inceputul filmului, amaneteaza vechiul televizor al mamei sale pentru a face rost de bani pentru droguri.

„De ce vrei să mă faci|să mă simt vinovat mamă? De ce te joci cu mintea mea,|pentru numele lui Dumnezeu? Vezi cum mă superi tu mereu..”  Harry

Marlon, prietenul, traficant. Trage pe nas. Intr-una din scene, in momentul in care afacerea cu droguri se pune pe picioare, inainte de a face dragoste cu prietena lui, Marlon aluneca inapoi in timp, vazandu-se ca un baietel la pieptul mamei sale:

„Ti-am spus, mama, ca intr-o zi voi da lovitura. „Nu trebuie sa dai lovitura, ingeras. E suficient sa o iubesti pe mama ta.” Dialog intre Marlon si mama lui

Ar mai fi si pensionarele decrepite, vecine cu mama lui Harry, care isi petrec ziua in fata casei, stand la soare.  Dependenta de orice este generata de vidul din interior si de senzatia ca suntem inutili. Provocat de disfunctiile existente in relatiile cu semenii nostri si, implicit, cu noi insine. De nemultumirea ca nu suntem suficient de buni pentru a fi acceptati, iubiti si doriti. De parintii nostri, de copiii nostri sau, pur si simplu, de societate. Pentru personajele din film, ca pentru orice alta fiinta umana, singura solutie  este..iubirea. Fata de sine in primul rand, si apoi fata de ceilaltii. Comuniunea cu celalalt. Visul. Ca vorbim de visul de iubire dintre Marion si Harry, de proiectarea relatiei fiu – mama in cea cu iubita lui de catre Marlon, sau de dorinta de a aparea la televizor a mamei lui Harry.

„Sunt „cineva” acum Harry.|Toată lumea mă place. In curând, miloane de persoane mă vor vedea.|Si toti mă vor place.
Le voi spune despre tine. Despre tatăl tău.|Ce bun a fost cu noi. Ti-aduci aminte? Este un motiv pentru a te trezi dimineata.|Este un motiv pentru a slăbi… Pentru a intra în rochia rosie.|Este un motiv pentru a zâmbi.
Face ziua de mâine mai bună.” Sarah, mama lui Harry.

In film, visele protagonistilor esueaza. Mama ajunge la spitalul de nebuni, Marion face sex pe bani, Harry isi pierde un brat iar Marlon desfasoara munca silnica in folosul comunitatii. In aparenta, de vina sunt drogurile. Insa eu cred ca nu aceasta este cauza principala. Ci tocmai incapacitatea personajelor de percepe experientele traite doar ca pe o lectie de viata si nu ca pe o drama fara iesire. Si cu toate astea, visul nu se stinge: in icheierea filmului, protagonistii se cuibaresc in pat, in pozitia de foetus, ca si cum s-ar afla in pantecele cald si ocrotitor al mamei.  There is hope.

 

Reclame

Un răspuns to “Pledoarie pentru iubire”

  1. Mircea 26 ianuarie 2011 la 12:23 PM #

    Uneori,irce individ isi asterni ceata. Alteori, pare sa se asterne singura, desi calea singur o deschide. Incepe o lupta, desi n-are cu cine a se bate.E povestea multora. Frumos e ca se simte trezire, incep sa fie mai multi cei ce se trezesc.

    Multe subiecte cu talc. Super!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: